Hopp til innhold

Russland truer med å stenge atomkraftverket i Zaporizjzja

Russland hevder at de vil stenge atomkraftverket i Zaporizjzja hvis Ukraina fortsetter å skyte mot det, noe Ukraina avviser at de gjør.

Atomkraftverket er et av Europas største, men har vært okkupert av russiske styrker siden mars. Mens Ukraina anklager russerne for å bruke kraftverket som base og pressmiddel, anklager russerne Ukraina for å skyte granater mot verket.

Torsdag meldte russiske myndigheter at verket kommer til å bli stengt hvis ikke Ukraina slutter å skyte mot det. De anklaget også Ukraina for å ha planlagt en «provokasjon» – det vil si et angrep mot verket for så å gi Russland skylden – i forbindelse med at FNs generalsekretær António Guterres besøker Ukraina.

Anklagene blir kontant avvist av ukrainske myndigheter. De anklager på sin side Russland for å ha utplassert tunge våpen på atomkraftverket, mens Russland hevder det kun er utplassert vaktstyrker der, ikke tunge våpen.

Få dager etter at Russland gikk til krig mot Ukraina i februar, brøt det ut harde kamper ved atomkraftverket, noe som skapte stor internasjonal bekymring. Russland fikk kraftig kritikk for å ha skapt en svært farlig situasjon som kunne ført til en større atomkraftulykke.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no