Hopp til innhold

Romania: Orban med krass kritikk av EU

Ungarns statsminister Viktor Orban hevder EU prøver å påtvinge sine verdier, og slo hardt ut mot alliansens Ukraina-strategi under et forum i Romania lørdag.

– Den vestlige sivilisasjonens styrke, prestisje og handlingsevne er ved å synke, sa Orban i en tale på et forum i feriebyen Baile Tusnad i Romania lørdag.

Den høyreorienterte og russiskvennlige politikeren fortsatte med å beskrive seg selv som en forsvarer av Ungarns kulturelle og politiske identitet, som han mener han må «redde» fra byråkrater i Brussel.

– De burde leve som de vil, men de må også la oss leve som vi vil, sa Orban, og hentydet til en konflikt Ungarn har hatt med EU over LHBTQ-relaterte spørsmål.

Orban kritiserte også Vestens strategi i Ukraina, og anklaget dem for å ignorere Russlands sikkerhetshensyn før invasjonen.

– Dersom Donald Trump var president i USA og Angela Merkel fortsatt var statsminister i Tyskland, ville aldri denne krigen ha skjedd, sa Orban, som antydet at disse politikerne, i likhet med ham selv, ville ha ført en mer russiskvennlig politikk.

(NTB)

Viktor Orban
Foto: Bertrand Guay / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no