Hopp til innhold

Rapport: Mangelfulle undersøkelser i forbindelse med E6-ras i Malvik i fjor

En person ble lettere skadd da et steinras gikk over E6 i Malvik i mai i fjor. En rapport peker på mangelfulle undersøkelser av to mindre ras i forkant.

Det var onsdag 4. mai i fjor at raset gikk ved E6 hvor det pågikk anleggsarbeid i forbindelse med utbygging av flere felt. En bil med en anleggsarbeider ble tatt, men mannen fikk kun lettere skader. Tunnelen var stengt i flere dager etterpå.

En granskningsrapport peker på tre direkte årsaker til skredet, skriver Teknisk Ukeblad. De to første er laster fra gravemaskin og fyllmasser i forbindelse med byggingen. Den tredje er snøsmelting og regn som førte til forhøyet grunnvannstand og dermed ustabile masser.

Men rapporten peker på en rekke bakenforliggende faktorer som medvirket til skredet. Blant annet gikk de to mindre skred i området kort tid i forkant, og det var mangelfull rapportering og oppfølging av dette, heter det i rapporten. Den stiller spørsmål ved om steinraset kunne vært unngått dersom det hadde vært grundigere oppfølging.

Det trekkes også fram sviktende risikostyring, mangelfull geoteknisk kunnskap og svakhet i kommunikasjon mellom byggeaktørene.

Byggeaktørene avviser påstanden om manglende oppfølging og sier at de to mindre skredene ble grundig analysert og diskutert i fagmøter i forkant av det store raset.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no