Hopp til innhold

PST-vitne møtte Matapour: Endret seg underveis i samtalen

Dagens andre vitnemål fra PST, kommer fra en ansatt som jobber med å møte personer PST har bekymring for. Vitnet var en av to som møtte Zaniar Matapour på Sagene lunsjbar i mars 2022, noen måneder før terrorangrepet.

Han beskriver telefonssamtalen de hadde i forkant som vanskelig. Matapour framsto, ifølge vitnet, som om han ikke hadde lyst til å treffe dem.

Når de møttes på kafeen på Sagene i Oslo, var tonen imidlertid først hyggelig. Så opplevde han Matapour som vanskelig når han fikk spørsmål han ikke likte.

– Vi pratet litt om litt generelle, dagligdagse ting. Spurte om hvordan han hadde det. Kollegaen min pratet litt lavt, han ble irritert på henne. Han ba oss om å se han rett inni øynene. Vi så en liten endring hos han da.

– Samme når vi stilte spørsmål om han og familien. Tydelig på at han ikke likte spørsmålet. Han fikk tårer i øynene. Sa samtalen handlet om han, ikke barna og familien, sier vitnet.

Matapour ville heller ikke fortelle om hvem han omgikk og vennekretsen sin, og ble ifølge vitnet aggressiv når PST spurte om han hadde jobb.

– Han ble irritert da vi spurte om han hadde jobb, han sa vi visste at han ikke hadde det, sier vitnet.

Vitnet mener å ha merket at det var spørsmål Matapour ønsket å svare på, men at han stoppet seg selv.

I rapporten som ble skrevet etter møtet, står det ifølge vitnet og forsvarer Marius Dietrichson at PST kunne se på kroppspråket hans at han ønsket å si noe, men tok seg i det.

Under vitnes forklaring legger han til at Matapour senket stemmen, og begynte å si noe, før han stanset.

– Han sa type "jeg tenkte jeg skulle fortelle at", "vet dere om", så gikk han ikke videre. Jeg spurte om det var noe han ville fortelle oss. Da sa han ingenting, da ble det helt stille, forklarer vitnet.

Av denne grunn anbefalte de to ansatte i PST å møte Matapour på nytt. Matapour inviterte dem til å spise middag ved midnatt under ramadan, men PST takket nei både av sikkerhetsårsaker og fordi det var påskeferie.

Ved neste møte avbrøt PST da de så han hadde barna sine med seg til møtet. Det var 4. mai 2022. 25. juni 2022 skjedde angrepet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no