Hopp til innhold

Pessimismen øker i NHO-bedrifter

Fremtiden ser mørkere ut enn på lenge, ifølge medlemsbedriftene i NHO. Situasjonen oppgis å være svakest i byggebransjen, bilbransjen og reiselivet.

27 prosent av medlemsbedriftene i NHO melder at markedssituasjonen i desember er dårlig. Det er 3 prosentpoeng flere enn forrige måned.

22 prosent melder at markedssituasjonen er god, ned 2 prosentpoeng fra november.

– Historisk sett er dette svakt, skriver NHO i en pressemelding.

Offshorebransjen melder om best situasjon, mens byggebransjen, bilbransjen og reiselivet melder om den svakeste situasjonen.

Undersøkelsen ble gjennomført mellom 28. november og 5. desember, med 2.205 svar.

Det er kun i Rogaland, Troms og Finnmark og Trøndelag at flertallet av bedriftene vurderer situasjonen som god på nåværende tidspunkt.

– Alle øvrige fylker har overvekt av respondenter som opplever markedssituasjonen som dårlig. Det er svakest i Viken og i Innlandet, melder NHO.

Også bedriftenes fremtidsutsikter synker. 10 prosent av bedriftene venter bedring det neste halvåret, ned 2 prosentpoeng fra forrige måned. Hele 41 prosent tror det blir verre, noe som er uendret fra november.

– Dette er også svake nivåer historisk sett, særlig tatt i betraktning at mange allerede vurderer situasjonen som dårlig, ifølge NHO.

Det er overvekt av pessimister i nesten alle bransjer. Kun arbeidsgiver- og interesseorganisasjonen Offshore Norge har en overvekt av bedrifter som melder om positiv fremtidstro.

Pessimismen råder i alle fylker, men fremtidstroen er mørkest i Innlandet og Agder.

I Innlandet venter kun 6 prosent en bedring av markedssituasjonen de neste seks månedene, mens halvparten venter forverring.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no