Hopp til innhold

Påtalemyndigheten vil ha 30 års fengsel for Matapour

Det sier aktor Aud Kinsarvik Gravås i Oslo tingrett tirsdag ettermiddag.

Hun har i 40 minutter gjennomgått tidligere rettspraksis i terrorsaker både i Norge og Europa.

Straffepåstanden er historisk. Aldri har noen fått en så lang fengselsstraff i Norge.

Gravås sier de mener det bevist at angrepet var en terrorhandling, med store skader - to ble drept, ni skutt, og flere ble skadet. Potensialet for flere skader var også til stede, sier aktor.

– Når det gjelder lovbryterens atferd, skal vi se både før og etter handlingen. Før vet vi at han ble radikalisert over tid, at han sverget troskap til IS, og vi vet at etter handlingen, har han ikke vist noen anger eller medfølelse med dem som ble rammet, sier hun videre.

Gravås mener Matapour har liten tilknytning til samfunnet, og at mange av de sentrale risikofaktorene for fremtidig vold er til stede.

– Vi mener det er nærliggende fare for nye lovbrudd. Selv om det er det, må det såkalte grunnvilkåret være oppfylt, og grunnvilkåret er at hensynet til samfunnet, ikke er tilstrekkelig ivaretatt med en tidsbestemt fengselsstraff.

Straffesaken mot Zaniar Matapour. Matapour fotografert under rettssakens første dag. Han ser fremfor seg og hever øyebrynene, så pannen rynker seg under en liten, hvit, heklet lue. Han har stort svart og grått skjegg og svart genser.

Aktor vil at Matapour får 30 år i fengsel: – Han viser ingen anger

Påtalemyndigheten mener at 25. juni-angrepet var grov terror og rettet mot skeive. De mener også at han er tilregnelig og kan straffes for det – i 30 år.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no