Hopp til innhold
Norsk katapult, logo
Foto: Norsk katapult

Norsk katapult

Oppsummert

Norsk katapult er en statlig finansiert innovasjonsprogram med sentre der bedriftene får tilgang til utstyr og teknologi for å utvikle og teste ideer, produkter og prosesser. Siden 2017 er ordningen tilført 784 millioner kroner over statsbudsjettet.

  • Esa gransker norsk støtte til innovasjon

    En statlig ordning som skal hjelpe små og mellomstore bedrifter med innovasjon, kan ha brutt med EØS-avtalen. Esa har startet undersøkelser, melder NTB.

    Ordningen kalles Norsk katapult og omfatter sentre der bedriftene får tilgang til utstyr og teknologi for å utvikle og teste ideer, produkter og prosesser.

    – Esa er videre i tvil om støttens forenlighet med EØS-avtalen. Esa har derfor besluttet å åpne formell undersøkelsesprosedyre, heter det i en pressemelding fra organet som har ansvar for å overvåke EØS-avtalen.

    Norske myndigheter må nå dokumentere at støtten er innenfor regelverket. Det er uvisst når overvåkingsorganets endelige beslutning er klar.

    Kommunikasjonsdirektør Preben Sandborg Røe i Siva sier til NTB at de har vært i dialog med Esa om saken siden 2021.

  • 6 millioner til Raufoss

    Regjeringen gir over 6 millioner kroner til Manufacturing Technology på Raufoss. Pengene blit gitt gjennom ordningen Norsk katapult for å videreutvikle dagens testsentre for næringslivet.

  • Titalls millioner til innovasjon

    ÅKP Blue Innovation Arena har på vegne av industrien på Møre blitt en del av Norsk Katapult-programmet. Dette innebærer flere titalls millioner kroner. Katapult-senteret i Ålesund skal stimulere til mer og raskere innovasjon, samt utvikling og deling av kompetanse. De var én av tre som fikk ja av de totalt 15 søkerne.

  • – En stor dag for norsk industri

    Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen åpnet det helt nye norske katapultsenteret i industriparken på Raufoss i dag. Sintef Raufoss har fått 24 millioner til å bygge et nytt testsenter der næringslivet kan prøve ut ny teknologi og nye løsninger.

    Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen åpner nytt senter på Raufoss
    Foto: Ole Martin Sponberg / NRK
  • Katapultsenter til Sørlandet

    Regjeringen gir 21 millioner kroner til etableringen av et nasjonalt testsenter for fremtidens materialer i Kristiansand. Elkem står bak FutureMat, som får tildelingen gjennom ordningen Norsk katapult. – En stor dag for Sørlandet, sier næringsminister Monica Mæland.

    Monica Mæland
    Foto: Remi Sagen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no