Hopp til innhold

Nei til lobbyregister på Stortinget

Stortingets presidentskap har sagt nei til å opprette et lobbyregister. Venstre, som kom med forslaget, kaller vedtaket flaut og pinlig.

Venstre har en rekke ganger foreslått et lobbyregister, der de som besøker Stortinget for å påvirke politikere registreres, skriver VG.

I innstillingen fra Stortingets presidentskap avviser fem av seks medlemmer i presidentskapet forslaget fra Venstre.

Det er Ap, Høyre, Sp og Frp som sier nei, og disse partiene har flertall i Stortinget. Bare SVs kvinne i presidentskapet, Ingrid Fiskaa, stemte for forslaget.

– Det er flaut og pinlig på vegne av Stortinget at de store partiene ennå ikke ha skjønt at tiden er overmoden for mer åpenhet om lobbyisme på Stortinget, sier Alfred Bjørlo, stortingsrepresentant for Venstre, til VG. Venstre er ikke representert i presidentskapet.

På grunn av den såkalte «gullkortordningen» har lobbyister for mektige bedrifter og PR-topper hatt eksklusiv tilgang til Stortinget livet ut.

Ordningen går ut på at stortingsrepresentanter får et adgangskort til Stortinget også etter at de ikke lenger er folkevalgt. Venstres ungdomsparti, Unge Venstre, har foreslått at også denne ordningen fjernes.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no