Hopp til innhold

Nå skal politiet få varslingsombud

Flere varslingssaker i politiet har skapt debatt. Nå vil justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) at politiet oppretter et varslingsombud.

Arbeidet er i gang med å rydde i politiets varslingsrutiner. Politidirektoratet (POD) og tillitsvalgte ser på både hvordan man kan opprette et nasjonalt varslingsombud i politiet, og hva man kan gjøre med de eksisterende varslingsrutinene, forteller justisministeren.

Målet er å rydde i det som måtte være av fryktkultur, sørge for holdningsendringer i politietaten, og gjøre det trygt å si fra, noe Mehl mener hele politiet vil tjene på.

– Den konkrete innretningen skal POD og tillitsvalgte i politiet få komme tilbake til, men det er viktig at det er et uavhengig organ eller ombud som alle har tillit til.

Fagforeningen fraråder varsling

I tillegg håper hun å gjøre om på et vedtak som har vakt oppsikt. Siden 2016 har nemlig Politiets Fellesforbund (PF) frarådet sine medlemmer å varsle om kritikkverdige forhold på jobben. Grunnen er blant annet at det kan komme i veien for framtidige karrieremuligheter.

– Min ambisjon er at vi får gjort endringer og forbedringer som gjør at Politiets Fellesforbund vil snu på vedtaket sitt fra 2016, sier Mehl.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no