Hopp til innhold

Montenegros regjering felt i mistillitsvotering

Montenegros regjering ble felt med 50 stemmer mot én i en mistillitsvotering natt til lørdag. Bakteppet er en avtale med den serbisk-ortodokse kirke.

Det uklart om mageplasket til Dritan Abazovic' regjering vil føre til et hurtig utlyst nyvalg eller om partiene vil forsøke å finne fram til en ny regjeringskoalisjon.

Det var tidligere i sommer at Abazovic signerte en spesialavtale med kirken som skiller den fra de andre trossamfunnene i landet.

Saken er ømfintlig for mange av landets 620.000 innbyggere. Landet løsrev seg fra den langt større naboen Serbia i 2006, og kirken er Montenegros største, men landet er splittet når det kommer til kirkens dominerende rolle og landets forhold til Serbia.

Kritikerne mener det ikke var noe behov for spesialavtalen, og provestlige grupper har beskrevet den som et verktøy Serbia og Russland kan bruke til å styrke sin innflytelse i Montenegro, samtidig som Russlands krigføring i Ukraina.

Abazovic har sagt at avtalen er en måte å gjøre slutt på en langvarige disputt med kirken om dens eiendommer og andre rettigheter i Montenegro, og beskrev den som en mulighet til å fokusere på andre viktige saker.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no