Hopp til innhold
Valgmøte i Podgorica i Montenegro 17. mars 2023
Foto: Risto Bozovic / AP

Montenegro

Oppsummert

Montenegro er Nato-medlem og kandidatland i EU. de 600.000 innbyggerne er delt mellom dem som regner seg som montenegrinere og dem som ser på seg selv som serbere og ønsker tettere bånd til Serbia og Russland. Landet løsrev seg fra Serbia i 2006.

 • Montenegros president erkjenner valgnederlag etter 33 år ved roret

  Montenegros mangeårige leder Milo Djukanovic erkjenner nederlaget i presidentvalget søndag. Tidligere økonomiminister Jakov Milatovic tar over.

  – Montenegro har tatt sitt valg. Jeg respekterer det og gratulerer Jakov Milatovic, sier Djukanovic til sine tilhengere på valgkvelden.

  61 år gamle Djukanovic har styrt Montenegro som president og statsminister de siste 33 årene. Under hans ledelse har landet trosset Russland, blitt medlem av Nato og er nå også søkerland til EU.

  (NTB)

 • Eks-finansminister ser ut til å bli president i Montenegro

  Montenegros tidligere finansminister Jakov Milatovic har fått over 60 prosent av stemmene i andre runde av presidentvalget i landet, viser foreløpig en valgprognose fra målingsinstituttet CEMI.

  Dermed overtar sannsynligvis Milatovic for den sittende presidenten Milo Djukanovic, som foreløpig har rundt 39,9 prosent oppslutning ifølge prognosen.

  61 år gamle Djukanovic har styrt Montenegro som president og statsminister de siste 33 årene. Under hans ledelse har landet trosset Russland, blitt medlem av Nato og er nå også søkerland til EU.

  37 år gamle Jakov Milatovic håper også på EU-medlemskap, men er samtidig tilhenger av å etablere tettere bånd til Serbia.

  Presidentrollen er i stor grad seremoniell i Montenegro, men oppslutningen rundt kandidatene blir sett på som en indikator på stemningen blant folket før det holdes valg på nasjonalforsamling 11. juni.

 • Veteran leder foran 2. valgrunde i Montenegro

  Montenegros president Milo Djukanovic leder i presidentvalget i landet. Det blir imidlertid en ny valgrunde, siden han ikke fikk over 50 prosents oppslutning.

  Djukanovic, som har vært statsminister eller president de siste 33 årene, fikk 35,5 prosent av stemmene, ifølge prognoser.

  Tidligere økonomiminister Jakov Milatovic (bildet), vestlig utdannet og pro-europisk økonom, ser ut til å få 28,8 prosent. Andrija Mandic, en pro-serbisk og prorussisk politiker, ender opp med 19,2 prosent, viser prognosene.

  De offisielle resultatene blir ikke klare før om noen dager i påvente av en klagebehandling.

  Neste valgrunde den 2. april ligger an til å stå mellom den sittende presidenten, som vil knytte landet nærmere Serbia og Russland, og den EU-orienterte utfordreren. (NTB-Reuters-NRK)

  Jakov Milatovic
  Foto: STEVO VASILJEVIC / Reuters
 • Presidentvalg i Montenegro

  Det er valg på ny president i Montenegro søndag. Tettere bånd til EU og Europa, eller til Serbia og Russland? Det er et spørsmål velgerne må ta stilling til når de går til stemmeurnene i dag.

  Analytikere anser presidentvalget som et mulig vendepunkt for landets politiske kaos.

  President Milo Djukanovic har dominert politikken i landet i 25 år. Han har vært statsminister seks ganger, og har sittet som president siden 2018. Før det hadde han samme rolle fra 1998 til 2003.

  Djukanovic gikk inn i politikken tidlig på 1990-tallet og var Europas yngste statsminister da han tiltrådte som 29-åring. Hans politiske mentor var den krigsforbryterdømte serbiske politikerne Slobodan Milosevic, men han har siden tatt avstand fra ham.

  I dagens valg har Djukanovic en rekke utfordrere. (NTB-NRK)

  Valgplakat med bilde av president Milo Djukanovic i Montenegro
  Foto: SAVO PRELEVIC / AFP
 • En drept i eksplosjon utenfor domstol i Montenegro

  En person ble drept og flere ble skadet i en eksplosjon utenfor en domstol i Montenegros hovedstad Podgorica fredag, ifølge en lokal TV-stasjon.

  Politiet har ikke konkludert hva som forårsaket eksplosjonen, men tror den skyldes at en person kastet en håndgranat utenfor inngangen til bygget, melder kanalen.

  Politiet opplyser at fire personer ble skadet, mens lokale myndigheter sier at det er snakk om fem. Gjerningspersonen skal ha dødd i eksplosjonen, skriver myndighetene på Twitter.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no