Hopp til innhold
Valgplakater i Mongolia
Foto: Ganbat Namjilsangarav / AP / NTB Scanpix

Mongolia

Oppsummert

Foreløpige valgresultater fra Mongolia viser at Det mongolske folkepartiet beholder flertallet i nasjonalforsamlingen, selv om det går noe tilbake, ifølge valgkommisjonen. Frammøtet var drøyt 73 prosent av landets to millioner stemmeberettigede.

  • Mongolsk gravejournalist dømt til fengsel

    En journalist i Mongolia er dømt til nesten fem års fengsel etter å ha avdekket overgrep ved en buddhist-skole og flere andre kritikkverdige forhold.

    Naran Unurtsetseg er en av Mongolias best kjente journalister og har også avdekket voldsbruk i landets forsvar og korrupsjon, og hun har utfordret flere av landets mektigste personer.

    Fredag fant en domstol i Ulan Bator henne skyldig i på ulovlig vis å ha tilegnet seg statshemmeligheter. Hun er også dømt for injurier, skatteunndragelser og flere andre forhold, skriver NTB.

    Unurtsetseg opplyste selv om dommen, som er på fire år og ni måneders fengsel.

    Støttespillere kaller anklagene mot henne grunnløse og anklager myndighetene for å angripe pressefriheten.

  • Mongolias regjeringsparti gjenvalgt

    Mongolias sosialdemokratiske regjeringsparti ble gjenvalgt i fredagens valg, men opposisjonen tok innpå sammenlignet med forrige valg.

    Statsminister Oyun-Erdene Luvsannamsrai erklærte valgseier sent fredag kveld norsk tid.

    Velgerne gikk fredag til stemmeurnene i det relativt unge demokratiet Mongolia, som ligger klemt mellom de mye større autoritære statene Kina og Russland.

    I alt 126 seter i den utvidede nasjonalforsamlingen sto på stemmesedlene i årets valg, noe som er 50 flere enn det var i 2020. Til tross for den store økningen i antall medlemmer i nasjonalforsamlingen fikk regjeringspartiet kun åtte plasser mer i årets valg, som endte med rundt 70 medlemmer til Mongolias folkeparti.

    (NTB)

  • Nesten 5 millioner dyr døde i Mongolia

    Mongolia er rammet av sin tøffeste vinter på nesten 50 år, skriver CNN. Nesten 5 millioner dyr har dødd i den brutale kulden.

    Det er blant annet husdyr som kyr, sauer, geiter og hester. For mange mongoler truer massedøden levebrødene og matforsyningen deres, ifølge Røde Kors.

  • Seks døde da tankbil eksploderte i Mongolia

    Seks mennesker mistet livet og elleve ble skadd da en tankbil med flytende naturgass eksploderte etter en kollisjon i Mongolias hovedstad.

    Mongolias nødetater opplyser at tre mennesker døde i eksplosjonen, mens tre brannfolk også døde, melder nyhetsbyrået AFP.

    (NTB)

  • Seks døde i eksplosjon i tankbil i Mongolia

    Seks mennesker mistet livet og 14 ble skadd da en tankbil eksploderte etter en kollisjon i Mongolias hovedstad natt til onsdag.

    Mongolias nødetater opplyser at tre mennesker døde i eksplosjonen, mens tre brannmenn også døde, og 14 ble sendt til sykehus.

    Videoer viser et flammehav i gatekrysset der ulykken skjedde litt over midnatt natt til onsdag lokal tid. Tankbilen som eksploderte, hadde 60 tonn brennbart drivstoff i tanken.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no