Hopp til innhold

Minnesmerke etter drepte jøder tagget med anti cruise-budskap

«Cruise tourist? Go to hell!» er tagget på et minnesmerke utenfor Akershus festning over 773 jøder som ble drept under andre verdenskrig.

Det melder Aftenposten.

– Det er rystende at noen er så lite følsomme. Det er helt i orden å være mot cruisetrafikk, men man må bruke hodet. Dette er vandalisme, sier Guri Hjeltnes, direktør ved Holocaustsenteret, til avisen.

Minnesmerket, kalt «Sted for erindring», består av åtte stoler uten sete utenfor Akershus festning i hovedstaden. Det skal minne om 773 jøder som ble deportert til konsentrasjonsleirer med skip fra samme område.

Kunst i offentlige rom (Koro), som er ansvarlig for minnesmerket, ble informert om hendelsen på torsdag. Direktør Sigurd Sverdrup Sandmo vet ikke når det har skjedd, eller hvem som står bak.

– Vi må jo likevel anta at det er gjort av motstandere av cruisetrafikk, ikke av noen som har ønsket å ramme det jødiske miljøet spesielt, sier han.

Han sier de håper på å fjerne taggingen i løpet av få dager, men sier det er usikkert om taggingen vil etterlate varige spor. Saken anses som hærverk og vurderes anmeldt til politiet, sier Sverdrup.

(NTB)

Tagging på minnesmerket «Sted for erindring» i Oslo.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no