Hopp til innhold

Miljødirektoratet mener 34 norske havner bør overvåkes for fremmede arter

Miljødirektoratet anbefaler at 34 utvalgte havner over hele landet overvåkes for å kunne oppdage og bekjempe skadelige, fremmede arter i havet tidlig.

– Overvåking av fremmede arter i de mest utsatte havnene vil være et viktig bidrag for at Norge skal nå målet i FNs naturavtale om å redusere skaden fra fremmede arter med minst 50 prosent innen 2030, sier Miljødirektoratet-direktør Ellen Hambro i en pressemelding.

Den største risikoen for spredning av fremmede arter i havet, skjer ved at de fester seg til skip og blir med videre til nye havner. Havnespy er en art som trolig har kommet til Norge på den måten, og som man frykter skal ta over leveområdene til andre arter.

I en fersk undersøkelse har Havforskningsinstituttet testet ulike metoder for å oppdage fremmede arter tidlig, blant annet gjennom DNA-analyser av vannprøver.

Til sammen ble 33 fremmede arter identifisert ved tre havner.

Derfor har Miljødirektoratet sendt en anbefaling til Klima- og miljødepartementet 34 havner langs norskekysten bør overvåkes. Disse er spesielt utsatt fordi de har minst 100 utenlandske skipsanløp i året, med unntak av to havner på Svalbard som er med på grunn av områdets sårbarhet.

Overvåkingen er beregnet å koste rundt 5 millioner kroner årlig.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no