Hopp til innhold

Meningsmåling: Japanere er skeptiske til økt skatt til militær beredskap

De fleste japanerne støtter ikke økt skattlegging for å styrke militær beredskap i landet. Det melder det japanske nyhetsbyrået Kyodo, som har gjort en meningsmåling.

Regjeringen har kunngjort den største militære opprustningen siden andre verdenskrig. Landet skal bruke 320 milliarder dollar på å kjøpe missiler som har rekkevidde til å ramme Kina, og som vil forberede Japan på enhver vedvarende konflikt.

Rakettoppskytinger fra Nord-Korea, Kinas krav på Taiwan og nabolandet Russlands angrep på Ukraina, har styrket frykten for krig, skriver Reuters.

Statsminister Fumio Kishida har sagt at regjeringen ikke vil øke skattene neste år, men vil gradvis øke dem mot 2027 for å sikre finansiering til sin satsing på forsvaret.

Denne planen gjør at Japan kommer på tredjeplass i verden når det gjelder militærutgifter, etter USA og Kina. Dette ville ha vært utenkelig for få år siden i Japan, som i etterkrigstiden har hatt en fredsgrunnlov som tilsier at landet ikke skal ta del i krig.

Ifølge Kyodos meningsmåling er 65 prosent mot økte skatter for å finansiere økt militær beredskap, mens 87 prosent mener at Kishidas forklaring for skatteøkning ikke er god nok.

Dette bildet fra oktober 2014 viser soldater fra den japanske marinen. Japan kunngjorde 16.oktober 2022 sin største militære opprustning siden andre verdenskrig
Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no