Hopp til innhold

Kasakhstans regjeringsparti ligger an til å vinne valget

Kasakhstans regjerende parti ligger an til å vinne søndagens valg på ny nasjonalforsamling, viser valgdagsmålinger.

En valgdagsmåling fra Eurasian Integration Institute gir partiet Amanat 53,46 prosent av stemmene. En annen måling fra meningsmålingsinstituttet Socis-A gir Amanat 54,42 prosent av stemmene.

Valgfremmøtet var på 54,2 prosent, ifølge valgkommisjonen i landet. Det var søndag kveld ikke klart når valgresultatet vil være klart. Mandag skal Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) legge frem rapport fra sine valgobservatører.

Det har gått et drøyt år siden myndighetene brutalt slo ned demonstrasjoner mot høye drivstoffpriser i landet. Ifølge offisielle tall ble 238 mennesker drept.

President Kassym-Jomart Tokajev (bildet) oppløste nasjonalforsamlingen i januar og utlyste nyvalg som del av en innsats for å «modernisere» landet. Han har blant annet lovet reformer av statlige institusjoner.

Uavhengige kandidater har for første gang på nesten 20 år fått delta i valget, og sperregrensen ble senket til 5 prosent. I tillegg ble det satt av en kvote på 30 prosent for kvinner, unge og mennesker med funksjonsnedsettelser.

Tokajev fikk støtte av Russland under uroen i fjor, men han har avstått fra å støtte russernes invasjon av Ukraina og annektering av regioner i landet.

Samtidig prøver landet å opprettholde et godt forhold til Russland, som både er naboland og den viktigste handelspartneren, og Vesten. (NTB-Reuters)

President i Kasakhstan stemmer, Kassym-Jomart Tokayev, 19. mars 2023
Foto: AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no