Hopp til innhold

Kambodsjas regjeringsparti bekreftet som valgvinner

De offisielle resultatene fra valget i Kambodsja i juli bekrefter en overlegen seier for partiet til avtroppende statsminister Hun Sen.

Kambodsjas folkeparti får 120 av de 125 plassene i nasjonalforsamlingen de neste fem årene, ifølge kunngjøringen fra landets valgkommisjon lørdag. Det rojalistiske partiet Funcinpec får de resterende fem plassene. 16 partier endte uten representasjon i forsamlingen.

Vestlige land og rettighetsorganisasjoner har kritisert valget og sagt at det verken var fritt eller rettferdig. Det største opposisjonspartiet fikk ikke delta.

Hun Sen startet karrieren som offiser i 1970-tallets Røde Khmer, hvis skrekkvelde anslås å ha kostet rundt 1,7 millioner kambodsjanere livet. Han har også vært utenriksminister i det sørøstasiatiske landet. Han har vært statsminister siden 1985, men 27. juli, noen dager etter valget, kunngjorde 71-åringen at han gir seg som regjeringssjef og vil overlate tømmene til sin eldste sønn Hun Manet. Den 45 år gamle sønnen er i dag sjef for Kambodsjas hær.

Selv om han trer til side, er det ventet at Hun Sen fortsatt vil ha betydelig makt og innflytelse som partileder og leder av senatet i Kambodsja.

– Jeg vil fortsatt kunne tjene folkets interesser og hjelpe regjeringen med å håndtere sikkerheten og offentlig ro og orden, i tillegg til å veilede dem i utviklingen av landet, sa Hun Sen da han kunngjorde sin avgang.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no