Hopp til innhold

Jamaica innfører unntakstilstand mot gjengvold

Jamaicas statsminister har erklært en omfattende unntakstilstand for å få bukt med økende gjengvold på øya.

Tirsdagens vedtak gjelder deler av hovedstaden Kingston og seks av landets 14 sogn, inkludert området rundt det populære turistmålet Montego Bay.

Unntakstilstanden gir myndighetene fullmakt til å pågripe folk og ransake bygninger uten en rettslig kjennelse.

Det har ført til krass kritikk fra den politiske opposisjonen i landet og aktivister som advarer mot en gjentakelse av massepågripelser og maktovergrep fra politiets side, slik man har sett tidligere når det har vært innført inntakstilstand.

Statsminister Andrew Holness avfeier kritikken og sier i en TV-tale at hans første prioritet er å redde liv.

– Det er alt regjeringen forsøker å gjøre. Folk må gjemme seg under sengen, gjemme bort døtrene sine, de kan ikke gå i kirken og de ser sønner, kjærester og ektemenn bli drept. Det er virkeligheten, sier Holness.

– Vi står overfor noen alvorlige kriminelle trusler, og vi må bruke alle midler som er tilgjengelig, sier statsministeren.

I fjor var det 1421 drap på den karibiske øya, som har 2,8 millioner innbyggere.

Det er en oppgang fra 1375 drap året før og en av de høyeste drapsratene i regionen. Til sammenligning var det 27 drap i Norge i fjor.

Gjenger som har blitt koblet til politiske partier og bedriver utpressing, narkotikahandel og lotterisvindel får skylden for de fleste av drapene på Jamaica.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no