Hopp til innhold

Huitfeldt om diplomatisk løsning: – Ser relativt bekmørkt ut akkurat nå

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier til NRK at gårsdagens hendelser viser alt Russland har sagt om militærøvelser ved grensen til Ukraina ikke er sant.

– Det er jo like mange, hvis ikke flere, styrker der. Nå varsler de altså at de vil gå til invasjon. Det viser jo at folkerettsbrudd er nært forestående, og at det ikke er samsvar mellom ord og handlinger.

På spørsmål om hvilken tro utenriksministeren har på diplomati etter den siste utviklingen, svarer hun slik:

– Sjansene for en diplomatisk løsning er kraftig redusert på bakgrunn av Russlands militære handlinger. Men vi slutter aldri å jobbe for dialog og samtaler. Men det ser jo relativt bekmørkt ut akkurat nå.

Torsdag kveld ble det kjent at USAs utenriksminister Antony Blinken har avlyst et planlagt møte med sin russiske kollega Sergej Lavrov.

– Han har sine grunner til å gjøre det, og jeg mener at amerikanerne i denne situasjonen har opptrådt meget ansvarlig og gjort alt de kan for å få fremgang i samtalene.

Huitfeldt sier det er formidlet til EU at Norge vil slutte seg til sanksjonene mot Russland.

– Hvordan tror du de (sanksjonene) vil virke?

– Det er det for tidlig å si, men slike sanksjoner virke ofte mer på sikt enn umiddelbart. Men det er veldig viktig for oss å si at en invasjon i Ukraina vil få konsekvenser, sier Huitfeldt.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no