Hopp til innhold

Hevder Russland har brukt våpen som bryter Genèvekonvensjonen

Ukrainas ambassadør til USA, Oksana Markarova, sier russiske styrker mandag brukte en såkalt vakuumbombe som en del av invasjonen i Ukraina.

– De brukte en vakuumbombe i dag, noe som faktisk er forbudt etter Genèvekonvensjonene, sier Markarova ifølge nyhetsbyrået Reuters, etter å ha brifet medlemmer av den amerikanske Kongressen.

– Russland prøver å påføre Ukraina store ødeleggelser, legger Markarova til.

Den ukrainske ambassadøren gir ingen ytterligere detaljer om hvor våpenet skal ha blitt brukt. Hun sier Ukraina har jobbet aktivt med administrasjonen til USAs president Joe Biden og Kongressen i et forsøk på å få til ytterligere sanksjoner og frakt av mer våpen.

– De skal betale, de skal betale dyrt for det de har gjort, sier ambassadøren etter møtet.

Genèvekonvensjonene regnes som en viktig del av humanitær folkerett, og skal redusere lidelser i krig.

Vakuumbomber, eller termobariske bomber, er en sprengladning der brennstoff blir spredt som ørsmå partikler i lufta. Brennstoffet tar deretter fyr og reagerer med oksygenet i lufta. Palle Ydstebø ved Krigsskolen har overfor VG sammenlignet effekten med napalm.

CNNs reporter Frederik Pleitgen la i helgen ut en video av det som skal være en russisk TOS-1 stridsvognen, sør for byen Belgorod. TOS-1 er utstyrt med kraftige flammekastere og termobariske bomber.

I desember publiserte det russiske forsvarsdepartementet av TOS-1 stridsvogner som avfyrte termobariske missiler under en øvelse i Orenburg, sørøst i Russland (bildet).

Kongressmedlem Brad Sherman, som deltok på møtet med den ukrainske ambassadøren, sier til Reuters at Ukraina har tatt til orde for at USA skal håndheve et flyforbud over Ukraina. Sherman, som er medlem av Det demokratiske partiet, sier han mener det er for farlig, fordi det kan fremprovosere ytterligere reaksjoner fra Russland.

Russisk TOS-1 under øvelse i Orenburg, Russland, 16. desember 2021
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT / EPA

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no