Hopp til innhold

Norges siste svovelpredikant

Med sin flammende radiotale satte preidkanten og teologiprofessor Ole Kristian Hallesby i gang den såkalte "Helvetesdebatten" i 1953.

Ole Kristian Hallesby

Med ordene ”Hvordan kan du som er uomvendt, legge deg rolig til å sove om kvelden, du som ikke vet om du våkner i din seng eller i helvete?” initierte teologiprofessor og predikant Ole Kristian Hallesby den såkalte ”Helvetesdebatten”.

Himmel eller helvete?

Med spørsmål om hvordan man som uomvendt kan vite om er på vei mot himmel eller evig fortapelse i helvete, skremte han radiolyttere i det ganske land. Dette utløste heftig debatt med blant annet biskopen i Hamar, Kristian Schjelderup, som på sin side stilte spørsmålet om hvorvidt ”helvete hører hjemme i kjærlighetens religion”.

Hans opponent Schjelderup henvendte seg videre til departementet med spørsmål om hvorvidt det var plass til det syn på helvete han representerte i Den norske kirke. Der fikk biskopen medhold i sitt helvetessyn i en utredning av juristen Frede Castberg, kan vi kan lese i Jørgen A. Stubberuds artikkel ”Norges siste svovelpredikant” (Universitas, 1997).

Hallesby var en svært innflytelsesrik og konservativ teolog og dessuten en sentral figur i Indremisjonsmiljøet. Han var professor ved Menighetsfakultetet i Oslo, og skrev 67 bøker som ble oversatt til ikke mindre enn 37 språk og solgte i hundretusenvis av eksemplarer. Da Hallesby døde i 1961 stilnet ”Helvetesdebatten”, men problemstillingen har fått fornyet aktualitet i vår samtidige religionsdebatt.


Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no