Hopp til innhold

Grunnrente for landvind klar fredag

Etter lange forhandlinger på overtid vil finanskomiteen på Stortinget fredag legge fram sin innstilling om grunnrente for landbasert vindkraft.

På samme måte som spørsmålet om grunnrente for lakseoppdrett var et vanskelig tema for partiene å bli enige om, har heller ikke spørsmålet om beskatning av landbasert vindkraft vært enkelt for finanskomiteen.

Innstillingen om grunnrenteskatten for landbasert vindkraft ble ikke klar innen fristen torsdag. I stedet vil den bli den bli avgitt fredag.

– Siden dette er børssensitiv informasjon kan jeg ikke kommentere de pågående forhandlingene annet enn at avgivelse er utsatt fra i dag til i morgen på grunn av pågående forhandlinger, sa saksordfører Eigil Knutsen (Ap) i finanskomiteen til NTB torsdag.

Da det omsider ble enighet om grunnrenteskatt for laksenæringen i vår, reagerte mange i finansnæringen på at resultatet ble gjort kjent midt i børsens åpningstid. Det førte umiddelbart til store utslag i børskursene til mange av selskapene.

Grunnrente er skatt på inntekter fra bruk av felles naturarealer. I forslaget fra regjeringen, som ble lagt fram tidligere i høst, går det fram at det for landbasert havvind vil være en kontantstrømskatt på overskuddet, men investeringsutgifter skal komme til fradrag.

Regjeringen foreslo en effektiv skattesats på 35 prosent, og at minst halvparten av inntektene skal gå til kommunene.

(NTB)

Storheia vindpark
Foto: Heiko Junge / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no