Hopp til innhold

Generalene som kriger i Sudan, skal være enige om å møtes

Generalene som leder hver sin militære styrke i krigen i Sudan, er enige om å møtes ansikt til ansikt, hevder den østafrikanske samarbeidsorganisasjonen IGAD.

Møtet er ikke bekreftet av generalene Abdel-Fattah Burhan eller Mohammed Hamdan Dagalo. Burhan leder regjeringsstyrkene, og Dagalo leder den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF).

IGAD hevder at de to er enige om en våpenhvile, en høyst usikker påstand som også er ubekreftet. IGAD hevder også at de er enige om å løse konflikten på fredelig vis.

Burhan deltok på søndagens Igad-møte i Djibouti, mens Dagalo snakket på telefon med lederne for landene i IGAD. Det er ikke kjent hvor Dagalo befinner seg.

I uttalelsen står det ikke hvor eller når møtet skal finne sted. En rådgiver til presidenten i Djibouti har imidlertid skrevet i sosiale medier at generalene er enige om å møtes innen 15 dager.

Talsperson Matthew Miller i det amerikanske utenriksdepartementet hilser nyheten velkommen og ber om at avtalen blir overholdt.

Krigen brøt ut for åtte måneder siden. FN oppgir at over 12.000 er drept, men det reelle tallet er trolig langt høyere. 7 millioner mennesker er internt fordrevne, noe som er det høyeste antallet internt fordrevne i noe land, ifølge FN. Søndag ble en kolonne fra Røde Kors angrepet.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no