Hopp til innhold

FN stanser matutdeling til millioner i Jemen

Ns matvareprogram (WFP) stanser utdelingen av mat til millioner av mennesker som lever i opprørskontrollerte områder i krigsherjede Jemen.

FN-organisasjonen sier «pausen» skyldes begrenset finansiering og at de ikke har kommet overens med houthi-opprørerne om en reduksjon i utleveringene som gjenspeiler WFPs ressurser.

– Denne vanskelige avgjørelsen, som er tatt i samråd med givere, kommer etter nesten et år med forhandlinger, Vi har ikke klart å bli enige om å redusere antall mottakere fra 9,5 millioner til 6,5 millioner, sier WFP i en uttalelse.

FN-talsmann Stéphane Dujarric sier WFP uten hell har forsøkt å etablere et trygt og etterrettelig system for bistanden som går til de opprørskontrollerte områdene.

Krigen i Jemen – mellom de iranskstøttede houthiene og regjeringshæren, som støttes av en saudiledet koalisjon – har rast i åtte år. Over 150.000 er drept og 3 millioner er fordrevet som følge av konflikten.

FNs beslutning kommer etter at houthiene nylig har angrepet skip i Rødehavet, en av verdens viktigste skipsleier. Opprørerne støtter Hamas, og angrepene mot skipsfarten knyttes til krigen mellom Israel og Hamas på Gazastripen.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no