Hopp til innhold

FN-domstol: Venezuela kan ikke annektere deler av naboland

Den internasjonale domstolen i Haag har gitt Venezuela ordre om å unngå handlinger som endrer statusen for et område landet gjør krav på i nabolandet Guyana.

Kjennelsen fra ICJ kommer to dager før en planlagt folkeavstemning i Venezuela om det omstridte territoriet. Domstolen nevner ikke folkeavstemningen konkret, men sier Venezuela «må avstå fra enhver handling som vil endre statusen som for tiden gjelder for det omstridte området».

Venezuela gjør krav på den olje- og mineralrike regionen Essequibo i Guyana og vil gjøre området til en delstat i Venezuela. Guyanas regjering ser på folkeavstemningen som et forsøk på annektering av to tredeler av landet.

Regionen utgjør rundt to tredeler av Guyana og har vært en del av det lille landet siden et internasjonalt tribunal trakk opp grensen i 1899. Guyana var da en britisk koloni. Venezuela mener regionen tilhører dem og sier den lå innenfor landets grenser da Venezuela var en spansk koloni.

Venezuela mener en avtale fra 1966 om å finne en løsning overstyrer grensedragningen fra 1899. Guyana mener på sin side at den snart 125 år gamle grensefastsettingen er bindende.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no