Hopp til innhold

Fikk servert kaffe av Putin

Korrspondentveteran Hans-Wilhelm Steinfeld (59) serverte NRK.nos lesere gode historier i dagens nettmøte.

Hans-Wilhelm Steinfeld

Kontoret til Hans-Wilhelm Steinfeld er fyllt opp av medaljer, diplomer og avisutklipp fra en lang karriere. Høydepunkter fra karrieren så langt delte han med NRK.no sine lesere i dag.

Foto: Magne Hansen / NRK

«Vi (Steinfeld og tidligere borgermester i Leningrad, Anatolij Aleksandrovitsj Sobtsjaksatt, journ.anm) snakket om frihetens vilkår i Russland da hans kontorsjef kom inn og fylte på kaffe. Han fikk jo ikke sitte inne og høre på. Kontorsjefen het Vladimir Putin. Og på forværelset satt studenten Dmitrij Medvedev og passet telefonen

På vei til fjerde periode i Russland

Hans-Wilhelm Steinfeld har i det siste vært kjent som programleder i Dagsnytt 18. Men for de fleste vil nok hans tre perioder som korrespondent hos vår store nabo i øst bli husket best.

Snart på vei til sin fjerde periode i Russland, tok Steinfeld seg tid til et nettmøte på NRK.no.

– Dette var morsomt, sier han på den lett gjenkjennelige bergensrøsten som har preget reportasjene hans i over 30 år i NRK.

Irriterende bergensdialekt?

Og nettopp bergensdialekten var noe av det første han tok tak i av de spørsmålene som var kommet inn.

De ble nylig avslørt at bergensk regnes som den mest irriterende dialekten i Norge. Og folk sier at du er selve erketypen på poenget i denne undersøkelsen. Har du vurdert å legge om?

– Nei. Bergensk var det talte mål hos Eidsvoldsmannen, sorenskriver Christie, Edvard Grieg, Statsminister Mowinckel, Stortingspresident C.J. Hambro, dikterne Arnulf Øverland & Nordahl Grieg, LO-leder Konrad Nordahl, Stortingspresident Nils Langhelle, Høyres legendariske leder Sjur Lindebrekke, Roald "Kniksen" Jensen og Bergen er Norges historiske hovedstad, fortsatt Norges neststørste by: Så spørsmålet bunner i et eksempel på hvilket tøv språkforskere tillates å drive på med for mine skattepenger.

Det er med andre ord ingen grunn til å forvente dialektendring fra Moskva med det første.

Saken fortsetter nedenfor bildet.

Hans-Wilhelm Steinfeld intervjuer Mikhail Gorbatsjov

Steinfeld har møtt de fleste i Moskva, både Jeltsin, Medvedev, Putin og Gorbatsjov (på bildet).

Fikk vodka av general i Tsjetsjenia

Steinfelds kontaktnett i det tidligere Sovjetunionen overgår nok de fleste. På sin egen 50-årsdag, en dag han helst ville forbigå i stillhet på jobb for NRK, fikk han besøk av FSB, tidligere KGB.

– FSB-general Aleksandr Zhdanòvitsj kom inn i 16-mannsteltet jeg holdt til i med en granat fylt med 5 liter vodka (…), så Russlands hemmelige politi glemte ikke min 50-årsdag, svarte Steinfeld en innsender.

Pakker ned rubbel og bit

Sin forkjærlighet for Russland beskriver han slik:
« Det er språket, kulturen, folkelynnet, vennskapene og deres egen lidelseshistorie som alltid har fjetret meg.»

Ifølge Steinfeld pleide hans mor å fleipe med om hvorfor NRK stadig sendte ham til Sibir.

Om det blir nye Sibir-turer framover vil tiden vise. Snart pakker Hans-Wilhelm medaljer, diplomer, bøker, bilder og alt annet han har samlet på kontoret i løpet av sin rikholdige karriere.

– Jeg skal ha alt med meg til Moskva, sier han og får undertegnede til å synes synd på dem som skal pakke ned kontoret før turen går til Moskva.

Der kommer han til å dekke Russland, gjerne med et kritisk øye, hvis vi skal tolke svaret han ga på dette spørsmålet:

Er det farlig å arbeide med kritisk journalistikk for deg ?
– Nei

Avreisen finner sted etter sommeren, og han skal være NRKs forlengede arm i Russland i fire år. Pensjonsalderen er fortsatt et stykke unna, men han har allerede planene klare for hva han skal gjøre.

– Jeg har nok lyst å skrive bøker med historiske tema når den tid kommer. Men når man er 59 år, er det muntrere å se 25 år tilbake i tid enn 25 år frem.

Les alle svarene fra nettmøtet med Hans-Wilhelm Steinfeld her

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no