Hopp til innhold

FAO: Globale matvarepriser ned 13,7 prosent i 2023

Globale matvarepriser i 2023 sank med 13,7 prosent, med en betydelig nedgang for korn og matoljer, opplyser FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).

Mens bekymringen avtok for forsyningen av hvete og mais, var det motsatte tilfellet for ris på grunn av værfenomenet El Niño og Indias eksportrestriksjoner. Risprisene steg med hele 21 prosent i fjoråret.

Kornprisindeksen falt med 15,4 prosent, noe som gjenspeiler godt forsynte globale markeder sammenlignet med 2022, da prisene steg kraftig etter Russlands invasjon av Ukraina, som er en stor korneksportør.

Prisindeksen for vegetabilsk olje hadde det største prisfallet i fjor, med en nedgang på 32,7 prosent, mye takket være bedre forsyninger og redusert bruk til produksjon av biodrivstoff.

Selv om FAOs samlede indeks falt, stiger matvareprisene i mange land betydelig og ofte raskere enn den generelle inflasjonen.

FAOs indeks måler prisene på råvaremarkedet, med en viss forsinkelse sammenlignet med til forbrukerprisene, som også påvirkes av energi- og lønnskostnader under foredling og distribusjon.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no