Hopp til innhold

Familiemedlemmer om Matapour: Endret seg for rundt ti år siden

Aktor Aud Kinsarvik Gravås leser opp politiforklaringene til flere av Zaniar Matapours familiemedlemmer i årene forut for angrepet i 2022. Matapour har blitt anmeldt for vold, ulovlig befatning med skytevåpen og trusler av familiemedlemmer tidligere.

I politiforklaringene fortelles det om en endring i 2014/2015. Før det ble Matapour oppfattet som gjengkriminell av familien. Etter det ble han gradvis mer ekstremistisk religiøs, ifølge familiemedlemmene. Han skal ha vært kontrollerende overfor familiemedlemmer og hvordan de levde sitt liv, og kommet med det som beskrives som grove trusler.

Han skal også ha endret klesstil og anlagt skjegg, og hengt med personer som familien kjente igjen som ekstremistiske fra media. Et familiemedlem mener han ble påvirket til å "feiltolke" islam av personene i miljøet rundt moskeen han var i, og at dette ikke var sånn han egentlig var.

Et familiemedlem har tidligere forklart til politiet han har sett Matapour med våpen flere ganger. Det ble også funnet et våpen i fryseren hos et familiemedlem, som andre i familien mente tilhørte ham.

Under opplesningen av vitneforklaringene fra familien er Matapour regelmessig i samtale med advokaten sin. Han er urolig og beveger seg mye.

Etter opplesningen, leser aktor Gravås også opp en uttalelse fra familien om at forklaringene de tidligere har gitt politiet, er overdrevne, og at familien ikke ønsker at de leses opp i rettsaken.

– Det har jeg ingen kommentar til. De er ikke en del av denne saken, sier forsvarer Marius Dietrichson til NRK om familiens forklaringer etter at retten er hevet for dagen.

Matapour rettsak
Foto: Torstein Bøe / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no