Hopp til innhold

EU og Kina

  • Kina kritiserer EU etter uttalelse om Sør-Kinahavet

    Kina slår tilbake mot EU etter en uttalelse om Sør-Kinahavet og som Kina mener tegner et feilaktig historisk bilde.

    EU overser historiske og objektive fakta i saken, og EU «omfavner skamløst» Filippinenes' brudd på Kinas suverenitet, står det i uttalelsen fra Beijing fredag.

    Bakgrunnen er at EU har sendt ut en uttalelse for å markere den faste voldgiftsdomstolen i Haags kjennelse fra 2016 om at Kinas krav på størstedelen av Sør-Kinahavet, langt inn på territorialfarvannet til de andre kystlandene, er grunnløs. (NTB)

  • EU bekrefter straffetoll på kinesiske elbiler

    EU-kommisjonen bekrefter torsdag den varslede straffetollen på kinesiske elbiler. Tiltaket er midlertidig, og et endelig vedtak skal tas i oktober, skriver NTB.

    Tollsatsene varierer fra 17,4 til 37,6 prosent. Dette legges på toppen av dagens toll på 10 prosent

    EU-kommisjonen frykter ikke at dette vil føre til at elbiler blir dyrere. De sier det handler om å beskytte europeisk bilindustri og arbeidsplasser ved å sørge for like vilkår.

    EUs handelsjef Valdis Dombrovskis sier torsdag til Bloomberg at han ikke ser noen grunn til at Kina vil gjengjelde straffetollen.

  • Kina ber EU fjerne sanksjoner

    Tirsdag oppfrodret Kina EU til å fjerne sanksjonene på kinesiske selskaper som antas å støtte Russlands krig mot Ukraina, melder Reuters.

  • EU og Kina skal holde samtaler om varslet elbil-toll

    EU og Kina er enige om å snakke sammen for å dempe spenninger som følge av EUs varslede toll på kinesiske elbiler.

    Nylig varslet EU at de vil innføre straffetoll på import av kinesiske elbiler på grunn av statsstøtte. Kina avviser at selskapene mottar ulovlige subsidier.

    (NTB)

  • Kina skal undersøke svineimporten fra EU

    Kina har iverksatt en gransking av svineimporten fra EU. Det er trolig et svar på EUs varsel i forrige uke om ekstratoll på kinesiske elbiler.

    – Handelsdepartementet har iverksatt en antidumping-gransking av import av produkter av svin og biprodukter fra gris som stammer fra EU, sier kinesiske myndigheter i en uttalelse.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no