Hopp til innhold

Eide kritiserer Thunberg

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) mener klimaaktivisten Greta Thunberg er inne på en «farlig kurs» når hun sier at klimatoppmøtet i Glasgow allerede er mislykket og ikke betyr noe i praksis.

Under en demonstrasjon i går sa Thunberg blant annet:

– Det er ingen hemmelighet at COP26 er mislykket. Det burde være åpenbart at vi ikke kan løse en krise med de samme metodene som fikk oss hit i utgangspunktet.

Hun kritiserte også verdens ledere for å gi ikke-bindende klimaløfter langt fram i tid og for å snakke «bla bla bla».

Espen Barth Eide sier Thunbergs generasjon har helt rett når de beskriver alvoret i situasjonen.

– Men når de så går derfra til å si at politikken ikke har noen mening, at man nesten kunne latt være å møte, da er vi ute på en litt farlig kurs, sier Eide til NRK.

Han mener nye løfter om utslippskutt som, dersom de gjennomføres til fulle, vil senke forventet global oppvarming fra 2,7 til drøyt 1,8 grader, motbeviser at klimatoppmøtet er mislykket.

– Jeg mener at det sterke og fornuftige engasjementet for at det skal skje noe må konverteres til politisk handling, ikke til å avvise hele ideen demokratisk politisk forandring. Det er litt viktig at man får orden på den balansen der, og det er mitt budskap til Greta Thunberg og de som heier på henne, sier Eide.

Espen Barth Eide i Glasgow.
Foto: Eivind Molde / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no