Hopp til innhold

Blått lys for torskeoppdrett

Norsk torskeoppdrettsnæring taper markedskampen mot villtorsken. Næringa er i krise, og konkursene vil komme.

Torskeoppdrett

FLERE KONKURSER KOMMER: Analytikere tror vi bare har sett starten på problemene for torskeoppdretterne.

Foto: NRK

Torskeoppdrettsnæringa er i krise fordi den ikke klarer å konkurrere mot villtorsken, sier analytiker Aslak Berge i First Securities.

Codfarmers sliter

I går varslet verdens største oppdrettsselskap, Codfarmers, at de vil si opp 29 ansatte i Nordland etter nok et stort tap, og Berge mener dette illustrerer problemene for torskeoppdretterne:

- Codfarmers er jo den største aktøren i næringa, og også et speilbilde av ei næring i store problemer. Samtidig har de operert i en periode der prisen har vært på et historisk høyt nivå. Og det paradoksale er jo at det prisfallet vi har sett på torsken den siste tida er et resultat av god forvaltning av fiskeriene i Nord-Atlanteren, sier Berge.

Taper penger for hvert kilo

Torskeoppdretterne sliter med for høye kostnader, og de taper penger for hvert kilo torsk de produserer. Berge mener det er investorenes penger som holder liv i torskeoppdrettere:

- Forholdet er at bankene har vært skeptiske til å finansiere torskeoppdrett hele veien. Derfor har torskeoppdretterne gått til investormiljøet og henta inn egenkapital, sier Berge.

Torskeoppdrett
Foto: Øyvind André Haram / NRK

Flere konkurser kommer

Og analytikeren tror flere torskeoppdrettere vil gå over ende i tida som kommer:

- Vi har hatt konkurser allerede i høst, og det er fare for at det kommer flere, sier analytiker Aslak Berge i First Securities.

LES OGSÅ: - Finanskrisa er ikkje over