Dette skjedde natt til 6. mars

- Nord-Korea har skutt opp nye missiler
- Mange fjelloverganger stengt på grunn av uvær
- Jordskjelv på Papua Ny-Guinea

En modell av en nordkoreansk Scud B-rakett + stengte fjelloverganger.
Foto: Ahn Young-Joon / Webkamera / AP / Statens Vegvesen

Japan opprørt over ny nord-koreansk rakettoppskyting

Japans statsminister Shinzo Abe reagerer kraftig etter at Nord-Korea fyrte av fire ballistiske missiler. Tre av dem landet i Japans økonomiske sone. Ifølge Abe ser Japan på utskytingen som er en alvorlig trussel. Dette viser tydelig at Nord-Korea er gått inn i en ny trusselfase, sa Abe til den japanske nasjonalforsamlingen mandag. Rakettene skal ha hatt en rekkevidde på 1.000 kilometer, og det er dermed ikke snakk om interkontinentale missiler. De ble avfyrt fra området Tongchang-ri i provinsen Nord Pyongan, ifølge de sørkoreanske myndighetene. Fungerende president Hwang Kyo-ahn innkalte mandag til hastemøte i det nasjonale sikkerhetsrådet i Sør-Korea. Eksperter fra USA og Sør-Korea analyserer alle data for å kartlegge alle detaljer rundt missilene. Sør-Korea mener rakettesten er en motreaksjon til at Sør-Korea og USA begynte en større militærøvelse i forrige uke.

Fjelloverganger stengt på grunn av vind og snøvær

Flere fjelloverganger er stengt på grunn av sterk vind og store snømengder. Uværet har vært kraftig både i fjellet og på Sør- og Vestlandet og enklelte steder har det lagt seg store snømengder som har gjort veiene ufremkommelige. I fjellet er det hovedsakelig vinden som har skapt problemer ved at sikten har gjort det umulig å kjøre bil. Flere fjelloverganger, bl.a Hauklifjell, er derfor stengt, og enklete vil trolig ikke åpne igjen før tirsdag. På andre strekninger er det mulig å passere ved hjelp av kolonnekjøring.

Kraftig jordskjelv på Papua Ny-Guinea

Øystaten Papua Ny-Guinea i Stillehavet ble rammet av et jordskjelv i natt, men ingen tsunami er varslet. Skjelvet hadde en dybde på 28 kilometer, med episenter rett utenfor øya New Britain. Foreløpig er det ikke meldt om omkomne eller større materielle skader,. Papua Ny-Guinea ligger på Ildringen i Stillehavet, der jordskjelv og vulkanutbrudd opptrer med jevne mellomrom.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no