Hopp til innhold

Dette skjedde natt til 18. januar

- Obama benåder Chelsea Manning
- Mistanke om tilståelse grunnet tortur i Tyrkia
- Raymond Johansen vurderer å si opp søppelkontrakt

Morgenpakke 18. januar
Foto: NTB Scanpix

Obama benåder Chelsea Manning

Spionasjedømte Chelsea Manning blir løslatt 17. mai. Det har USAs president Barack Obama bestemt. For tre år siden ble den tidligere soldaten dømt til 35 års fengsel, for å ha lekket store mengder hemmeligstemplede dokumenter til WikiLeaks. 28 år gamle Manning sto bak det som fram til da var den største lekkasjen av hemmelige dokumenter fra det amerikanske militæret til WikiLeaks noensinne, rundt 700.000. Mesteparten av materialet stammer fra Irak, der Manning arbeidet i 2010. I løpet av tiden i fengsel skiftet Manning identitet til kvinne og skiftet navn fra Bradley til Chelsea Manning.

Amnesty frylter at tortur frembrakte tilståelse i Tyrkia

Amnesty mener at Tyrkias historie med tortur gjør at det er grunn til å være kritisk til hvordan tyrkisk politi har fått en tilståelse fra mannen som er mistenkt for å stå bak terrorangrepet på nattklubben «Reina» i Istanbul nyttårsaften. En rekke medier har det siste døgnet publisert bildet av den pågrepne mannen. Bildet som skal ha blitt tatt kort tid etter pågripelsen, viser et ansikt som er blodig og forslått.

Raymond Johansen åpner for å si opp søppelkontrakt

Renovasjonsetaten forbereder et nytt anbud på søppelhenting i Oslo. Det opplyser byrådsleder Raymond Johansen til Aftenposten. Etter at Veireno tok over jobben, har hovedstaden hatt store problemer med overfyldte søppeldunker som trekker til seg rotter. Johansen sier at kommunen håper på bedring, men i «ytterste konsekvens» kan si opp kontrakten. Siden Veireno overtok ansvaret for å hente søppel i Oslo i høst, har det kommet over 30.000 klager på at søppel ikke har blitt hentet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no