Hopp til innhold

Dette skjedde natt til 10. januar

- Kulde og snø i Sør-Europa gjør det vanskelig for flyktninger
- Vil kutte bistand om asylsøkere ikke kan sendes hjem
- Donald Trump gir toppjobb til sin svigersønn

1001

Kulden er problematisk for flyktninger i Sør-Europa

Situasjonen forverrer seg for flyktninger i Hellas og på Balkan generelt på grunn av det kalde været. Leger Uten Grenser melder at lokale myndigheter har sviktet flyktningene som nå befinner seg i enkle telt i kulden. Flyktningene i Hellas venter på å få søknadene om asyl behandlet, og må i mellomtiden leve under det organisasjonen kaller umenneskelige og svært helsekadelige forhold. Omtrent 2.000 unge sover i nedlagte bygninger uten oppvarming midt i Beograd.

Vil kutte bistand om ikke asylsøkere kan returneres

Regjeringspartiene Høyre og Frp, samt Senterpartiet, vurderer å kutte bistand til land som nekter å ta imot asylsøkere Norge vil sende i retur. De tre partiene har denne typen bistandskutt inne i sine programforslag, som skal behandles på landsmøtene, skriver Vårt Land. Tyskland og Østerrike vurderer lignende forslag.

Trump utnevner sin svigersønn til seniorrådgiver

Donald Trump bekrefter at svigersønnen Jared Kushner blir seniorrådgiver i Det hvite hus. Trump sier at Kushner gjorde en strålende jobb under valgkampen, og at han er stolt over at han nå blir rådgiver på toppnivå. Kushner er gift med Trumps datter Ivanka Trump og er selv sønn av en eiendomsmilliardær. I likhet med Trump har Kushner ingen politisk erfaring før valgkampanjen til Trump. Samtidig er det bekymringer rundt både det juridiske og etiske ved ansettelsen. Det ble på 1960-tallet innført et forbud mot at presidenter setter inn familiemedlemmer i viktige posisjoner etter at daværende president John F. Kennedy utnevnte sin egen bror til justisminister.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no