Hopp til innhold

Boligprisene steg med 3,4 prosent i januar

– Boligmarkedet er tilbake, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Boligprisene pleier å stige i januar, men steg mer enn ventet i år.

Stigningen ga en oppgang på 0,7 prosent sesongjustert.

En sesongjustert boligpris tar hensyn til hvordan prisen fra en måned til den neste utvikler seg i forhold til sesongmønsteret den samme måneden.

Det vil si at mesteparten av boligprisveksten i løpet av et år kommer i første halvår, og særlig i januar.

– Den positive januar-oppgangen er oppsiktsvekkende i lys av den svake utviklingen i den norske fastlands-økonomien og ikke minst den overraskende renteøkningen i desember, sier Lauridsen.

I januar ble det solgt 6.757 boliger i Norge, noe som er 2,2 prosent færre enn tilsvarende måned i 2023.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, sier at utviklingen vitner om et robust bruktboligmarked.

– Med utsikter til høyere lønnsvekst, lavere inflasjon og lavere renter vil markedet for brukte boliger kunne overraske på oppsiden i første halvår.

Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea, sier at banken har hatt en rekordøkning i søknader om boliglån og finansieringsbevis.

Samtidig opplever de fortsatt at mange vurderer å nedgradere til mindre kostbare boliger. Særlig gjelder det i aldersgruppen over 60 år.

Boligområde på Minde i Bergen fotografert fra Løvstakken. Bildet viser store hus fotografert ovenfra. Det er grønne trær busker og gress rundt husene. Typisk norsk nabolag.
Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no