Hopp til innhold

Biden ba om felles front på demokratitoppmøte

På demokratitoppmøtet i Washington ba USAs president om felles front mot Russland og Kina. Han lover milliardstøtte til kampen mot demokratisk tilbakegang.

Joe Biden hadde invitert 121 ledere til det andre demokratitoppmøtet, som i hovedsak ble avviklet virtuelt. Blant deltakerne var Israels og Indias statsminister, som begge forsvarte seg mot anklager om tiltakende autoritære styresett.

– Toppmøtet skal jobbe for å holde Russland ansvarlig for sin uberettigede og uprovoserte krig i Ukraina og vise at demokratier er sterke og standhaftige, sa Biden i sin åpningstale. Også Kinas mer offensive diplomati blir et tema på møtet.

Biden tok initiativ til det første demokratitoppmøtet for å gjenreise USAs troverdighet etter Donald Trumps presidentperiode og stormingen av Kongressen for drøyt to år siden. Etter å ha fått kritikk for at det første møtet var for fokusert på USA, har Biden denne gangen invitert med én leder fra hvert av de andre kontinentene som medarrangører.

– Vi må legge ut på en reise for å gjenopplive demokratiet, som for tiden er under angrep, sa Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol. Han var en av dem som var plukket ut som vert, sammen med ledere fra Zambia, Costa Rica og Nederland.

Når Biden holder et mer formelt innlegg senere på onsdagen, vil han legge fram en pakke verdt 690 millioner dollar – snaut 7,2 milliarder kroner – for å fremme demokrati i andre land. Pengene skal til å støtte gjennomføringen av frie valg, støtte uavhengige medier og styrke kampen mot korrupsjon. Summen kommer i tillegg til løftet på 424 millioner dollar fra forrige toppmøte.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no