Hopp til innhold

Ballo: Rettsmedisinsk institutt sviktet sitt ansvar

Rettsmedisinsk institutt gjorde flere feil da de vurderte DNA-bevisene fra Baneheia. Det sier tidligere direktør ved Rettsmedisinsk institutt, Olav Gunnar Ballo. Han mener at Gjenopptakelseskommisjonen ble feilinformert for 12 år siden om at det ikke fantes flere DNA-prøver å analysere fra Baneheia-saken.

– Rettsmedisinsk institutt har helt åpenbart ikke klart å gjøre den jobben som var forventet. På godt norsk så sviktet man sitt ansvar, sier Ballo til NRK.

Han sier instituttets presentasjonen av DNA-bevisene var feil da de utpekte to gjerningsmenn, uten grunnlag. I tillegg ble Gjenopptakelseskommisjonen feilinformert i 2009 om at det ikke fantes flere prøver å analysere.

Senere ble det funnet 199 reagensrør med gjenglemte DNA-prøver i en fryser, materiale som nå er analysert og vært grunnleggende for frifinnelsen av Viggo Kristiansen.

Avdeling for rettsmedisinske fag ved OUS ønsker ikke å kommentere eldre forhold og viser til daværende ledelse. Tidligere overingeniør Bente Mevåg ved seksjon for biologiske spor ønsker heller ikke å kommentere saken overfor NRK.

Olav Gunnar Ballo
Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no