Hopp til innhold

Arizonas folkevalgte stemte for å fjerne abortforbud fra 1864

Et flertall i Representantenes hus i Arizona fjernet et abortforbud fra 1864 som kan tre i kraft neste måned. Nå går saken videre til delstatssenatet.

Forbudet fra borgerkrigstiden ble vedtatt fjernet med 32 mot 28 stemmer.

– Beslutningen om å ta abort eller søke andre former for helsehjelp knyttet til reproduksjon, hører hjemme hos pasientene, deres familier og helseleverandørene, ikke hos politikere, sa demokraten Oscar De Los Santos før avstemningen onsdag.

Etter at USAs høyesterett fjernet grunnlovsbeskyttelsen av retten til abort, har en rekke delstater med konservativ ledelse innført strenge abortregler. I Arizona bestemte delstatens øverste domstol tidligere denne måneden at det 160 år gamle abortforbudet skulle vekkes til live igjen med mindre de folkevalgte grep inn.

Selv om demokratene skulle lykkes i å få opphevet forbudet, vil det fortsatt være begrensninger. I 2022 fikk republikanerne i delstaten gjennom en lov som forbyr abort etter 15. svangerskapsuke.

(NTB)

Demokratene Stephanie Stahl Hamilton (til venstre) og Anna Hernandez klemmer hverandre etter at det onsdag ble flertall for å fjerne et 160 år gammelt abortforbud i Arizona. Delstatssenatet må også gå inn for å stryke forbudet for å unngå at det trer i kraft om kort tid
Foto: AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no