Hopp til innhold

Åpner for å utsette ny nettleie

Aps Terje Aasland åpner for at regjeringen kan utsette den nye ordningen for nettleietariff. Ordningen straffer de som bruker mye strøm på et tidspunkt, og skal bidra til at folk flater ut forbruket og utnytter bedre kapasiteten i strømnettet.

I Debatten på NRK spurte programleder Fredrik Solvang om det er riktig timing å innføre dette akkurat nå som vi har en strømkrise.

– Det diskuterer vi, og det vurderer vi. Det er noen forhold som er viktige. Vi må ha opplyste kunder. Informasjon om hvordan dette fungerer blir viktig. Det er viktig at de klarer å følge med på sitt eget forbruk slik at de kan bruke den fornuften som ligger i systemet, sier Aasland.

Flere partier er imot, blant annet budsjettpartner SV.

Aasland sier at dette er en god ordning som må innføres, men gjentar at de vurderer endring i oppstarten som egentlig skal være 1. januar.

– Vi kan godt diskutere innføringstidspunktet, sier Aasland.

På Stortinget i går var tonen fra statsminister Støre en annen:

– Vi har ikke planer om å utsette den ordningen. Vi mener at det er en ordning som kan oppmuntre til å bruke strøm i løpet av døgnet på en måte som også kan virke for energiøkonomisering. Det er viktig at de tiltakene vi nå treffer, hvor vi avlaster folk for kostnaden, og det kommer som sagt en kraftfull pakke, fortsatt opprettholder folks vilje og evne til å bruke strøm i løpet av døgnet på en måte som tar fordel av de tidspunktene hvor prisene er lave. Vi har ikke vurdert å utsette det. Vi mener at det er en ordning som kan tre i kraft fra januar.

Staten tar regningen for strømforbruket over en bestemt kilowattpris.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no