Hopp til innhold

Amerikansk UD ber om godkjenning av ammunisjonssalg til Israel

USAs utenriksdepartementet ber Kongressen si ja til salg av 45.000 stridsvogngranater til Israel for bruk i kampene mot Hamas, sier kilder til Reuters.

Forespørselen til Kongressen kommer samtidig som bekymringen øker rundt bruken av amerikanske våpen i en krig som har kostet mange tusen sivile livet de siste to månedene.

Det mulige ammunisjonssalget er verdt godt over 5 milliarder kroner. Det er ikke en del av en større hjelpepakke på over 1100 milliarder til Israel og Ukraina, som president Joe Biden prøver å få vedtatt.

Samtidig som rettighetsforkjempere protesterer mot bruk av amerikanske våpen i Gaza-krigen, legger departementet press på utenrikskomiteene i Kongressen om rask godkjenning av granatsalget, forteller Reuters' kilder.

– Dette ble oversendt til komitébehandling i forrige uke, og de har vanligvis 20 dager til å gå gjennom saker knyttet til Israel. Departementet legger presser for å få et ja nå, sier Josh Paul, som inntil nylig jobbet i utenriksdepartementet. I oktober sa han opp i protest mot det han kaller «blind tillit» til Israel fra den amerikanske regjeringens side.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no