Hopp til innhold

Aker BP heller ikke interessert i havbunnsmineraler

– Aker BP er et rendyrket olje- og gasselskap. Vi har ingen konkrete planer knyttet til havbunnsmineraler, skriver Ole-Johan Faret, pressetalsperson Aker BP, i en SMS til NRK.

Olje- og gasselskapet har tidligere vist interesse for havbunnsmineraler, ifølge nettstedet Geo365.

Regjeringen ønsker å åpne for leting etter mineraler på havbunnen i løpet av våren. De mener det finnes mineraler til store verdier på norsk sokkel, som i tillegg vil bidra til den grønne omstillingen. Mineraler trengs blant annet til elbilbatterier og solcellepaneler.

Til tross for Aker ikke har egne planer for utvinning på havbunnen, skriver Faret at selskapet «vil bidra med kunnskap, data og erfaringer til nye bransjer.»

– Derfor har vi i et innspillmøte i forbindelse med den offentlige høringsrunden om havbunnsmineraler nylig vært positiv til at vi som samfunn bør legge til rette for økt kunnskap på området.

Eqiunor, den største aktøren på norsk sokkel, har tidligere uttalt at de heller ikke vil satse på havbunnsmineraler. Deres begrunnelse er at det trengs mer kunnskap om konsekvensene for miljøet.

Forskere har lenge advart om at vi vet ekstremt lite om arter og økosystemer på havdypet, og hvor skadelig gruvedrift der kan være.

I en tidligere versjon av denne meldingen siterte NRK Ole-Johan Faret, pressetalsperson Aker BP, på at selskapet ikke har "planer knyttet til havbunnsmineraler". Senere presiserte Faret at de ikke har "konkrete planer". Meldingen ble endret 14.02.23 klokken 19.12.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no