«Anspent situasjon» i Oslo-miljøer

Fire menn i 20-årene er fengslet i fire uker i Oslo tingrett, siktet for ulovlig befatning og grov ulovlig befatning med skytevåpen. En av mennene «tar på seg ansvaret for våpenet» og han erkjenner straffskyld for forholdet. Forsvarer Øystein Storrvik bekrefter overfor NRK at klienten hans erkjenner straffskyld for siktelsen.

Politiet har beslaglagt mobiltelefoner som skal sikres og gjennomgås for mulig å avdekke hvem som har skaffet våpenet, samt kartlegge om det var avtalt eller snakk om et hevnoppgjør som var grunnen for anskaffelsen. Det kommer frem i kjennelsen mot en av de andre mennene.

Politiet mener det etter drapet på Mortensrud er «en anspent situasjon i flere miljøer» i Oslo. Det kommer frem i kjennelsene fra Oslo tingrett. Tidligere i oktober ble 20 år gamle Hamse Hashi Adan skutt og drept på Lofsrud skole på Mortensrud i Oslo. Fortsatt er ingen pågrepet i saken.

For mannen i 20-årene som torsdag erkjenner befatningen med våpenet, mener politiet at det er behov for å etterforske hvordan han fikk tak i våpen og om det var planer om å benytte dette aktivt.

Mannen har forklart i avhør at han hentet våpenet etter at «en person har blitt drept på Mortensrud ganske nylig».

Han har forklart at han vet hvem den drepte på Mortensrud er men at de ikke har noen relasjon. I retten forklarte han at han anskaffet pistolen for å føle seg trygg. Han hadde også ammunisjon til våpenet.

Alle de fire mennene i 20-årene undergis brev- og besøksforbud i hele fengslingsperioden og fullstendig isolasjon i to uker.

Mandag ble en ung mann fengslet i fire uker i Oslo tingrett, siktet for grov ulovlig bevæpning med skytevåpen på offentlig sted. Også da viste retten til en anspent situasjon.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no