Hopp til innhold

– Viktig å starte med god nyhet

Statsminister Jonas Gahr Støre er godt fornøyd med starten på klimatoppmøtet Cop 28 i Dubai. Han venter større utfordringer de neste ukene.

– Mye av det som ble satt i gang i Glasgow i 2021, ser vi nå at det kommer resultater av. Det er et godt forberedt møte, og vi har hatt en god start, sier statsministeren til NTB.

Han understreker likevel at det er nå de vanskelige dagene på møtet kommer.

– Det skal forhandles om en rekke forpliktelser som mange nasjoner må forholde seg til, sier han.

Da Støre talte på klimatoppmøtet i dag sa han at Norge gir 270 millioner kroner til «tap- og skade-fondet» som deltagerlandene ble enige om de praktiske funksjonene for allerede første dagen av klimamøtet. Altså i går.

– Nå gjelder det at vi også klarer å holde påfyll til det fondet i årene som kommer, fordi dette er ikke en engangsforeteelse. Klimaendringene kommer til å være med oss år etter år, og dette er en viktig del av helheten, innsatsen for å løse dette problemet, sier Støre om fondet til NRK.

Den norske statsministeren reiser hjem i morgen tidlig etter at møtet for stats- og regjeringssjefene er slutt.

– Klimafondet for fattige land kom vel kanskje litt som lyn fra klar himmel på dag en av møtet. Hvor viktig var det at dette ble avklart så raskt?

– Det har veldig stor betydning, og det vil jeg berømme arrangørene for, at de planla det og jobbet med det sånn. Vi var jo fra norsk side med i arbeidet for å trekke opp rammene for fondet. At det kom på dag en, det har en veldig stor betydning. Ofte så kunne man vente til slutten med å ha en god nyhet, men her tror jeg det var veldig viktig å ha en god nyhet fra første dag, sier Støre til NRK.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no