Siste nytt – NRK

Hopp til innhold
 • Ap og Sp med kompromissforslag for bøndene – vil senke timetallet til 1750

  Regjeringspartiene går i siste liten med på å justere på timetallet for bøndene i sin landbrukspakke. De vil legge nå til grunn 1750 timer i et årsverk.

  – Vi har fått klare tilbakemeldinger på at det er urettferdig at et årsverk i jordbruket har flere timer enn det andre har. Derfor legger vi fram et forslag om å redusere timetallet, sier leder i næringskomiteen på Stortinget Willfred Nordlund (Sp).

  Forslaget fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet leveres like før saken skal behandles i Stortinget torsdag morgen, og samtidig som flere bønder demonstrerer utenfor bygningen.

  Tidligere ønsket regjeringspartiene å legge til grunn 1845 timer i et årsverk for bøndene i sin nye inntektsberegning og opptrappingsplan for landbruket.

  Dette har skapt mye bråk, og flere opposisjonspartier har krevd at timetallet må senkes til 1700.

  (NTB)

 • Prins William tilbake på jobb

  Prinsen tok en pause fra sine oppgaver på vegne av kongehuset da kronprinsparet i mars delte nyheten om prinsesse Kates kreftsykdom. Det hadde da svirret spekulasjoner om Kate i flere uker i sosiale medier.

  Torsdag blir første dagen prinsen er tilbake på jobb,

  (NTB)

  Prins William
  Foto: NTB
 • FHI frykter kikhosteutbrudd

  Så langt i år har det blitt registrert like mange tilfeller av kikhoste som i hele fjor. Bare i mars ble 328 smittet, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

  Helt siden sommeren i fjor har bakterien spredt seg i et hurtig tempo, skriver TV 2.

  – I mars hadde vi det høyeste antallet meldte tilfeller av kikhoste på én måned siden 2017, sier overlege og spesialist i barnesykdommer i FHI, Margrethe Greve-Isdahl.

  Kikhoste kan være alvorlig for spedbarn, men dødsfall er sjeldne. Hos spedbarn kan kikhoste ofte starte med pustestopp, i stedet for hosteanfall.

  Man har nå funnet ut at den beste måten å beskytte barn i denne alderen på, er å vaksinere mor i andre eller tredje trimester i svangerskapet, skriver FHI.

 • Helsedirektoratet lyser ut 560 millioner i tilskudd for å få flere fastleger

  – I 2023 fikk vi over 500 nye fastleger. Selv om det også sluttet 300 fastleger i perioden, ble det en økning på over 200 fastleger totalt. Det er flott å se at rekrutteringen har gått betydelig opp, og i vi ser nå at antallet som er uten fastlege endelig har begynt å falle, sier divisjonsdirektør Helen Brandstorp, i en pressemelding

  Direktoratet mener samtidig at man ennå ikke er i mål.

  – Vi er ikke i mål og trenger at flere velger spesialiteten allmennmedisin og blir fastlege. Derfor er det så viktig at allmennlegetjenesten er en attraktiv og trygg karrierevei, og tilskuddet er et svært viktig bidrag. Fastlegeordningen blir gjerne omtalt som grunnmuren i helsetjenesten, sier Brandstorp.

  Fastlege
  Foto: NTB
 • Flere stjeler fra dagligvare butikker i Stor-Oslo

  Så langt i år har butikktyveri i Stor-Oslo økt med litt over 25 prosent.

  Butikktyveriene øker i takt med flere selvbetjente kasser, og Aftenposten skriver at flere kjøpmenn velger nå å stenge disse.

  Ifølge kjøpmenn skanner kunder noen billige varer, men i tillegg tar de med seg langt dyrere varer.

  Sikkerhetskontroller og videoopptak er noen av virkemidlene butikkene nå bruker for å stoppe de som stjeler.

  På landsbasis er økningen av butikktyveri på 20 prosent.

  Folk handlar på ein matvarebutikk. Grønsaker i eit kjøleskåp er lengst framme i biletet og i fokus. Bak ser ein dei som handlar med vogner og korger, ute av fokus.
  Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK
 • WWF varsler havbunnsmineral-søksmål

  – Norges beslutning om å gå videre med å åpne enorme havområder for ødeleggende gruvedrift er en forvaltningsskandale uten sidestykke, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

  Med fredagens vedtak, er Norge et av de første landene i verden som åpner for leting og utvinning av mineraler på havbunnen.

  – Vi mener det er gjennomført en grundig prosess og at de krav som gjelder er fulgt, og så registrerer jeg at WWF ønsker å prøve saken for retten. De har de selvfølgelig rett til. Vi vil sette oss godt inn i WWFs argumentasjon knyttet til denne saken når vi mottar den. Foreløpig kjenner vi kun saken fra media, sier statssekretær i energidepartementet, Astrid Bergmål (Ap).

 • Nordea-overskudd på 1,36 milliarder euro

  Det viser selskapets kvartalsresultat, som ble offentliggjort torsdag morgen. Overskuddet tilsvarer omtrent 16 milliarder kroner etter dagens kurs.

  Nordea har hovedkontor i den finske hovedstaden Helsingfors.

  (NTB)

 • Kunnskapsdepartementet har ikke oversikt over hvor mange skoler i Norge som er mobilfrie

  -Vi har ikke helt oversikt ennå, men vi kommer til å spørre om dette i undersøkelser vi foretar jevnlig til norske skoleeiere. Da får vi svar fra dem om hvordan de har implementert dette, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun til NRK.

  I en e-post til NRK skriver Kunnskapsdepartementet at svarene på denne undersøkelsen vil komme til høsten.

  Flere barneskoler og ungdomsskoler i landet har vært mobilfrie en god stund.

  I februar kom også kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun med sin sterke anbefaling om at alle skoler i Norge skulle være mobilfrie.

 • 52.000 flere har fått fastlege

  – Regjeringens grep for å redde fastlegeordningen gir resultater. Fastlegekrisen er på hell, sier avtroppende helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til NTB. Hun viser til nye tall fra Helsedirektoratet.

  I fjor ble det rekruttert 237 nye fastleger. I perioden desember til april har antallet økt med 111.

  181.000 innbyggere er nå uten fastlege, i fjor sommer var tallet 228.000. Dette skjer til tross for at Norge har tatt imot over 75.000 flyktninger fra Ukraina, hvorav de fleste også har krav på fastlege.

  (NTB)

 • To menn siktet for voldtekt og filming i Hallingdal

  To menn er i Buskerud tingrett varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, siktet for å ha voldtatt og filmet en tenåring.

  Tenåringen, en 18 år gammel kvinne fra Innlandet, skal ha blitt voldtatt under nyttårsfeiring i Hallingdal. Hun varslet politiet, som aksjonerte mot to yngre menn fra Hallingdal for en uke siden, skriver Hallingdølen.

  – Dette er en stygg sak, sier politiadvokat Stein Anders Gule til avisen.

  Kvinnen var i en tilstand der hun var ute av stand til å motsette seg voldtekten, ifølge Gule. Årsaken til at det tok lang tid før hun varslet politiet, henger sammen med at hun først fikk kjennskap til dette i mars da hun fikk tilsendt en video av overgrepet, forteller han.

  – Overgrepet skal ha skjedd på et nachspiel nyttårsaften på en privatadresse, sier Gule.

  Den ene siktede, som filmet, har erkjent de faktiske forholdene. den andre, som er siktet for å ha utført voldtekten, har ikke villet forklare seg.

  De to mennenes forsvarere, Anders Green og Sidsel Katralen, ønsker ikke å kommentere saken.

  (©NTB)

Nyhetsstrømmen

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med verdensværet.
Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med utenriksmagasin, sport og vær.