Hopp til innhold

90 omkomne i trafikken så langt i år

Året og sommeren har vært dyster på norske veier med mange dødsulykker. Ferske tall viser at det nå er 90 omkomne i trafikken så langt i år, mot 80 i hele fjor. Det om lag 40 prosent opp fra i fjor på samme tid. Det skaper frustrasjon og bekymring hos Guro Ranes, avdelingsdirektør, trafikksikkerhet Statens vegvesen.

Man må tilbake til 2016 for å finne tilsvarende høye tall i samme periode.

En ny gruppe peker seg ut i den dystre statistikken. Nær tre ganger flere i aldersgruppa 65+ har omkommet i trafikken i år enn på samme tid i fjor.

27 omkomne i den aldersgruppen så langt i år, mot 10 i fjor på denne tida.

– Jeg jobber hver dag, hver uke, hver måned, hvert år med trafikksikkerhet. Selv om det er jobben min lar vi oss påvirke av alle dødsulykkene. Jeg får SMS fra vegtrafikksentralen når det har skjedd dødsulykker. Jeg vet at det er familie, nære venner – disse meldingene treffer oss Vi strekker oss å så langt vi kan for å prøve å snu situasjonen og få et bedre neste år.

Den andre gruppen som peker seg ut er et høyt antall moped- og MC-ulykker så langt i år. 19 per i dag, mot 9 samme tid i fjor.

I Norge har vi i prinsipp generelle fartsgrenser utenfor i tettbygde strøk hvor fartsgrensene er 80, om det ikke står noe annet. Da er det opp til deg og meg som kjører å velge fart. Det er ikke påbudt å kjøre 80. Er det smalt og svingete, dårlig vær, dårlig sikt og mye trafikk, da skal jo selvfølgelig farten ned. Det fratar ikke oss trafikanter ansvar å ta de gode valgene selv om farten er 80.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no