Frivillige ofrer ferie for fattige

Familien Gåsbakk Teigen bruker sin vinterferie til å hjelpe noen av de som ikke har råd til ferie. Mer enn 80 000 barn lever i fattigdom i Norge.

Familien Gåsbakk Teigen

På en Røde Kors-hytte på fjellet opplever mange barn ferie for første gang. Over 80 000 barn i Norge lever i fattigdom, men ikke alle får tilbudet de trenger.

Kjell Gåsbakk har fått med seg sin egen familie, kona Bjørg Teigen og den yngste datteren Mari, 8 år, på en annerledes vinterferie. Sammen er de frivillige medarbeidere på Røde Kors- senteret Merket i Valdres denne uken.

Hit kommer barnefamilier som ellers ikke har råd til å reise på ferie. Denne uken er i alt 14 familier, 53 personer innkvartert, og mange har aldri hatt ski på beina før. Noen av dem har aldri vært på ferie i det hele tatt.

- Nå har barna har fått oppleve mye spennende, og jeg tror det hjelper. Vi har vært i akebakken, på skitur og dratt på båltur om kvelden. Selv bruker vi en av ferieukene våre, men får uendelig mye igjen i form av felleskap og gleder, sier Bjørg Teigene.

Hun setter pris på arbeidet som frivillig og anbefaler det varmt til andre.

–Uakseptabelt at barn lever i fattigdom

I følge Statistisk Sentralbyrå lever 85 000 barn i Norge i fattigdom. Børge Brende, generalsekretær i Røde Kors mener dette er uakseptabelt.

Helsesøstere og barnevernskontorer rundt omkring i landet leverer lister over familier som trenger hjelp til Røde Kors. Familiene kan søke om ferieopphold på et av Røde Kors sentere, men ikke alle får plass.

- Halvparten av de barna som barnevern og helsesøstre anbefaler skal få et tilbud om f.eks ferie, får vi ikke gitt noe tilbud. Det er fordi vi ikke får den støtten og oppfølgingen fra myndighetene som vi mener at disse barna har krav på, sier Børge Brende, generalsekretær i Røde Kors.

Ferie for alle

Kontrastene er store når mange vurderer 40 000 og 50 000 kroner rimelig pris for en ferietur , mens mange familier ikke har råd til å reise noe sted i det hele tatt.

Gjennom prosjektet «Ferie for alle» får barnefamilier som lever under vanskelige kår, likevel en mulighet til det andre opplever som en selvfølgelig og nødvendig utfoldelse og rekreasjon.

- Jeg var litt overrasket over at den typen fattigdom finnes i Norge. Man skulle ikke tro at noen hadde det såpass trangt i Norge. I verdens rikeste land, sier Kjell Gåsbakk.

I utgangspunktet ble Kjell Gåsbakk oppmuntret av arbeidsgiveren, Møller, ga tilbud om to dager permisjon med lønn til ansatte som ville verve seg frivillig i ferien. Møller er en av Røde Kors sponsorer, og oppfordrer sine ansatte til å bidra med frivillighetsarbeid.

Aketur, vinterferie i Valdres

På Merket i Valdres får barnefamilier som ellers ikke har råd til det, vært med på vinteraktiviteter og lek i ferien.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no