Hopp til innhold

4000 bøtelagte kan ha sonet ulovlig

Flere tusen bøtelagte som ikke har betalt sine bøter, kan ha blitt sendt i fengsel i strid med loven, skriver VG. Avisa skriver at behandling av sakene i mange tilfeller har skjedd uten at politiet har fulgt loven. Det kommer fram i rapporter som statsadvokatene har sendt til Riksadvokaten.

21. oktober i år meldte Riksadvokaten at disse beslutningene i mange tilfeller har vært tatt av politiansatte alene, uten at påtalemyndigheten har vært involvert. Det er i strid med loven.

I tillegg krever loven at en person som ikke betaler en bot, må ha betalingsevne for å sende vedkommende til soning. Hvis personen ikke har betalingsevne, må det foreligge allmenne hensyn som tilsier soning.

«Bøtelagte personer som ikke er betalingsdyktige kan dermed ha sonet fengselsstraff uten at lovens vilkår er overholdt», skriver Riksadvokaten i et brev til landets statsadvokatembeter.

I oktober ble det oppdaget av slike saker i stor grad hadde blitt oversendt Kriminalomsorgen for fullbyrding av fengselsstraff, uten at sakene var behandlet i samsvar med kravene i straffeprosessloven.

Da konkluderte Riksadvokaten med at praksisen er «alvorlig og sterkt beklagelig», og krevde «øyeblikkelige tiltak».

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no