Hopp til innhold

Anker ikke dom for korrupsjon

Påtalemyndigheten anker ikke dommen fra Borgarting lagmannsrett der en tidligere DNV-ansatt ble dømt til fem måneders fengsel for korrupsjon.

Det opplyser statsadvokat Carl Fredrik Fari ved Det nasjonale Statsadvokatembetet (NAST) til NRK.

Oslo tingrett dømte i november i fjor 54-åringen til fengsel i ett år og fire måneder for grov korrupsjon, en dom han anket. Nå har altså lagmannsretten senket straffen. Den nye straffen har han allerede sonet fordi han har sittet i varetekt.

Sivilingeniøren ble pågrepet av PST under et møte med det som viste seg å være en russisk etterretningsoffiser på en pizzarestaurant i Oslo i august 2020.

Mannen jobbet i DNV (tidligere kjent som Det Norske Veritas) da han ble pågrepet. Domfelte skal ha mottatt over 40.000 kroner av russeren for dokumenter over en periode.

Flertallet i Borgarting lagmannsrett trodde tiltalte på at han ikke forsto at russeren var en annen enn den han utgav seg for å være. 54-åringen sa han trodde han solgte informasjon til en konsulent innen olje- og gassbransjen. Derfor mener lagmannsretten mannen ikke kan dømmes for grov korrupsjon, men bare korrupsjon.

Han dømmes også til inndragning av 40.000 kroner.

Korrupsjonstiltalt i møte med russer
Foto: PST / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no