Hopp til innhold

PST: DNV et opplagt mål for russisk etterretning

– DNV er et attraktivt etterretningsmål for Russland. Det sa politioverbetjent Dag Røhjell i PST da han vitnet om russisk etterretning i Norge i Oslo tingrett i dag.

Korrupsjonssaken som går i retten nå var ikke første gang sikkerhetstjenesten mente DNV (tidligere Norske Veritas) var utsatt for en etterretningstrussel, fortalte han.

Mellom 2008 og 2010 hadde DNV ti unge russiske borgere som jobbet hos seg.

To etterretningsoffiserer fra Den russiske ambassaden var aktive og etablerte gode og nære relasjoner til disse ti, fortalte Røhjell i retten.

PST kontaktet da sikkerhetsavdeligen i DNV som skal ha håndtert utfordringen på en måte som løste saken.

PST mener de to tilhørte denne russiske utenlandsetterretningen SVR. Det er samme organisasjon som de mener russeren som tiltalte møtte flere ganger tilhørte.

På spørsmål om hvor trygge PST er på at han var en etterretningsoffiser svarte politioverbetjenten at de følte seg relativt trygge på det. Røhjell begrunnet det med at han holdt møtene skjult, drev kontraspanning, betalte penger og hadde forhåndsavtalt møter.

Russeren viste fram sitt diplomatpass da PST pågrep korrupsjonstiltalte. Noen dager senere forlot han landet etter å ha blitt erklært uønsket av Norge.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no