Hopp til innhold

Gapet øker mellom rike og fattige

Det internasjonale pengefondet (IMF) tror fortsatt verdensøkonomien vil øke med 6 prosent i 2021, men gapet mellom de store økonomiene og lavinntektsland blir større. Anslaget om global økonomisk vekst er uendret fra forrige rapport, men sammensetningen er annerledes, opplyser Det internasjonale pengefondet (IMF) tirsdag.

Mens IMF beregner en økonomisk vekst for rike land, er anslaget justert tilsvarende i negativ retning for lav- og mellominntektsland.

Gapet drives blant annet av forskjeller i vaksineringstempo. I vestlige land har vaksinetempoet vært høyere enn ventet, mens fattige land har måttet håndtere nye smittebølger og i større grad måttet kjempe for tilgang til vaksinedoser.

Økonomiske støttetiltak i rike land har også hatt en positiv effekt på økonomien sammenlignet med fattigere land uten støtteordninger.

Det er ventet at myndighetene i rike land vil bruke til sammen svimlende 4,6 trillioner dollar i støttetiltak i 2021 og videre, ifølge IMF. Det tilsvarer 46.000 milliarder norske kroner eller mer enn tre norske oljefond.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no